Del 6 al 14 de setembre joves activistes de Grècia, Itàlia, Alemanya, França i Catalunya s’han reunit a Barcelona per aprendre, compartir i desenvolupar alternatives europees per a un canvi polític-social no violent.
Sota el nom Democracy in Motion, aquesta trobada europea busca empoderar a 32 joves d’entre 19 a 30 anys a través de l’intercanvi d’experiències, la definició de campanyes i la possibilitat de sinergies. La finalitat última passa per crear una xarxa europea d’activistes que puguin treballar en conjunt per la justícia social i els drets humans. Una xarxa que tindrà l’oportunitat de demostrar la seva capacitat de mobilització durant tot el proper any, moment en què les idees i campanyes prendran forma en cada un dels països participants.
Els set dies s’han completat amb tallers sobre comunicació social, lideratge, artivisme (art + activisme) de la mà del col·lectiu Reflectantes, i visites a aquelles propostes que ja estan treballant en un canvi real, com l’espai de la Cooperativa Integral Catalana, Aurea Social, o la interessant proposta ecològica de la permacultura. En aquesta última activitat, els i les joves han tingut l’oportunitat de conèixer a Rosemary Morrow, pionera en la permacultura internacional.
Les temàtiques tractades durant les jornades van ser triades per les mateixes persones participants de la trobada, que durant diversos mesos es van reunir digitalment per localitzar els seus problemes comuns. Així, temes com la privatització, la corrupció, la manca d’alternatives, la creativitat i l’ecologia han estat prioritaris.
Un projecte de llarg recorregut
Democracy in Motion va néixer l’any 2012 a Hannover, Alemanya. Allà, seixanta joves es van reunir per debatre sobre el concepte de democràcia, el paer de les institucions internacionals, els problemes derivats de la manca de representativitat i les necessitats de canvi… Ara, la trobada a Barcelona suposa un pas més enllà. Un pas de la proposta a l’acció.
Així, s’ha facilitat l’assimilació de noves tàctiques i estratègies per augmentar la consciència social, per fer accions de carrer o augmentar la incidència política. De moment, els i les joves han creat diferents comissions de treball i estan desenvolupant les següents campanyes per al 2014: Paying back your interests (fent evident la relació entre els bancs i les empreses armamentístiques), Re-Plant your life (tractant temes sobre ecologia i necessitat d’espais verds a les ciutats) i Banks can kill you (una campanya centrada en apuntar als culpables que estan destrossant la vida de moltes persones).
Aquí pots consultar el Facebook de la xarxa Democracy in Motion.
La trobada ha comptat amb el suport del programa Joventut en Acció de la Unió Europea.