Joves de la xarxa Democracy in Motion creen Dimactions, un bloc d’acció i reflexió

La comunicació digital és cada vegada més important per a l’activisme. L’intercanvi d’idees amb gent de diferents parts del món i la rapidesa de propagació dels missatges fan d’Internet un espai bàsic. Amb això en ment, la xarxa Democracy in Motion ha desenvolupat un bloc (dimactions.wordpress.com on les notícies i les reflexions vénen directament dels seus protagonistes.

La xarxa Democracy in Motion és una plataforma de joves activistes noviolents d’Europa i del Nord d’Àfrica que va nèixer al 2011. Ha estat creada per intercanviar experiències i aprendre noves estrategies comunes per assolir una democràcia molt més ferma i participativa. A més, busquen desenvolupar noves formes de participació social i política. Tot per “inspirar i encoratjar als altres a través de la creació de projectes comuns, campanyes i trobades”, expliquen des de la xarxa.

Prop de 60 joves d’Itàlia, Grecia, Palestina, Espanya, Alemanya, Marroc i Israel van participar, a l’Agost de 2012, en la primera trobada Democracy in Motion que es va celebrar a Hannover, Alemanya. L’intercanvi es va centrar en llançar idees i desenvolupar campanyes per la democràcia. D’aquesta trobada va desenvolupar-se la campanya ACT FOR ALL.

L’any següent, al Setembre de 2013, es va celebrar la segona trobada de la xarxa a Barcelona, amb la incorporació de França. Aquest cop es va parlar d’estrategies concretes noviolentes i es van fer visites a diversos espais de la ciutat catalana que ja  treballen per un canvi possible i real.

Moviments com el 15M o les revolucions de la “Primavera Àrab” han demostrat la necessitat de canvis politicosocials que provinguin dels i les joves. Fomentar la participació activa i eficient de la joventut en la política és bàsic per recuperar una democràcia real. Així, facilitar el diàleg i l’intercanvi entre activistes de diversos països millora l’enteniment respecte al funcionament dels interessos polítics arreu del món i convida a ser persones crítiques, però també propositives sobre com ha de ser una democràcia on la justícia social sigui protagonista.

“En el context actual, els drets humans han deixat de ser una garantia, per esdevenir alguna cosa prescindible en favor de la recuperació econòmica. El desarrelament polític que viu la societat és, en part, causa d’aquest sentiment d’indefensió davant els interessos econòmics. D’aquesta manera, la situació social actual planteja reptes importants per a l’activisme, que ara ha d’empoderar-se molt més per passar de la crítica a la proposta i de la proposta a l’acció”, afirmen les joves de Barcelona de Democracy in Motion.

Intercanviar visions per empoderar les lluites 

Ara, després de mesos de reflexió i debats, han creat un espai web: dimactions.wordpress.com. Un bloc on lliurement reflecteixen les seves preocupacions, visions, i sobretot, on expliquen les accions que cada persona membre de la xarxa està realitzant al seu país per fomentar un canvi social.

Textos sobre l’estrategia del clownarmy, el escrache i la desobediència civil; reflexions sobre la democracia a països com Eritrea o Tunisia; i explicacions, en primera persona, de campanyes com la No Muos en Itàlia, la Park(ing) Day en Grecia o la lluita pel Rote Flora en Hamburg. Tot sota la perspectiva de la noviolència i amb el focus en fomentar un sistema diferent i una democràcia que ens representi de debò. Sense adonar-se, els i les joves de Democracy in Motion estan desenvolupant un mitjà de comunicació independent que ajuda a enriquir les seves propostes i accions a través de l’intercanvi. “Aquest és un espai digital obert a totes les persones que vulguin aportar noves idees o visions de la realitat actual. A més, el espai web continua en construcció i en millora permanent perquè és molt bàsic actualment”, apunten.

Democracy in Motion ha comptat amb la col·laboració de 7 organitzacions socials que han facilitat les trobades i han dotat de recursos a la xarxa a través del programa europeu Youth in Action: Mediterranean SOS Network, NOVACT, MAN International, Proterra, Nexes, Un ponte per, Universita de Firenze i la Drama Education Society.