3 març 2014: La setmana contra l’apartheid israelià fa una crida al boicot, les desinversions i les sancions

Jorge Ramos Tolosa i L. S. // La Israeli Apartheid Week és una iniciativa global emmarcada en la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) a l’Estat d’Israel que pretén denunciar la segregació, la despossessió i la violació sistemàtica dels drets fonamentals de les persones palestines. Aquest 2014, Any Internacional de Solidaritat amb el poble palestí, la setmana de lluita contra l’apartheid israelià celebra la seva desena edició. A Europa, els actes s’han intentat centralitzar entre el dia 1 i el 8 de març, mentre que a altres continents les dates van des del 24 de febrer fins el 28 de març.

La campanya internacional de BDS està avançant setmana a setmana amb victòries arreu del món. En tots els àmbits, econòmic, cultural, acadèmic, sindical i institucional, la campanya ha aconseguit triomfs alhora de pressionar Israel per a que compleixi amb la legalitat internacional. L’últim èxit que ha tingut un important ressò mediàtic ha estat el fi de la relació entre Oxfam i Scarlett Johanson. L’actriu ha deixat de ser ambaixadora de l’ONG després de vuit anys arran del seu suport a SodaStream, empresa israeliana que té la principal fàbrica a la colònia il·legal de Ma’ale Adumim i que ha estat objecte de boicot per part del moviment BDS. Per la seva banda, l’Estat d’Israel està cada vegada més preocupat pel creixement del BDS i està destinant un major nombre de recursos per combatre’l, segons publicava el diari New York Times.

Acords entre els governs i Israel que no paren de créixer

No obstant, els acords institucionals, acadèmics i econòmics entre els Governs català i espanyol amb Israel no paren de créixer. Un exemple d’això va ser el viatge oficial del president de la Generalitat Artur Mas el passat novembre a Israel, en el que afirmava públicament que “Israel és clarament un company de viatge per a Catalunya”. Durant aquest viatge es van signar vàris acords i convenis de col·laboració. Jordi Montaña, rector de la Universitat de Vic, va signar un conveni amb la Universitat de Haifa i el Rambam Health Care Campus.

La societat civil catalana no va trigar en respondre aportant proves de que les institucions acadèmiques israelianes no són alienes a l’ocupació, sinó més aviat peces imprescindibles. Així, el passat 12 de novembre s’engegava la campanya “Complicitats que Maten” que atenyent-se al BDS denunciava la col·laboració entre les universitats israelianes i la Universitat de Vic.

Per altra banda, la societat civil catalana i el moviment BDS miren amb preocupació l’auge de les relacions entre la Conselleria d’Interior, empreses espanyoles i empreses de seguretat privada israelianes. Arrel d’això, la campanya “Negocis Ocults” denunciava, fa poques setmanes, que agents dels Cossos de Seguretat de l’Estat com membres dels Mossos d’Esquadra, la Ertzainza, la Guàrdia Civil o fins i tot de la Casa Reial, reben entrenament d’elit a Israel. Com explica l’informe “Defensa, Seguretat i Ocupació com a Negoci” dirigit per Alejandro Pozo, Israel s’ha erigit com a capdavanter en la indústria militar i de seguretat privada, exportant arreu del món els seus sistemes repressius, amb la garantia de “provat en combat”, és a dir, contra la població civil palestina als Territoris Ocupats i a Gaza.

El fet de que Israel es lucri a costa de l’ocupació, s’agreuja de forma considerable si es té en compte que empreses catalanes i espanyoles exporten i importen a Israel, vulnerant la legalitat espanyola que prohibeix la venta de productes de seguretat i militars a països amb un conflicte intern. Per exemple l’empresa espanyola INDRA, cuarta multinacional del país especialitzada en seguretat i defensa, ha rebut en els darrers anys deu milions d’euros en subvencions públiques i 105 milions d’euros en crèdits del Ministeri d’Indústria a un 0% d’interès. L’empresa INDRA malgrat declarar beneficis any rere any, mai ha tornat els crèdits rebuts.

Les ventes de sistemes de defensa militar a Israel en els últims deu anys han sigut de 32 milions d’euros. Entre els seus productes destaca la fabricació de drons, les mateixes armes que van endur-se la vida de 1.400 civils durant l’Operació Plom Fos el gener del 2009 a la Franja de Gaza.

Actes als Països Catalans

Segons la campanya BDS aquesta mena d’accions esdevenen cada cop més necessàries, i al créixer “s’estan convertint en un actor que pot ser clau en aconseguir una pau justa a Palestina” i pot fer decantar la balança “per tal de que Israel acompleixi amb el Dret Internacional i els principis universals dels Drets Humans”.

Com a part de la lluita internacionalista del BDS, tres ciutats dels Països Catalans, Palma, València i Barcelona, acullen aquests dies actes per la Setmana Contra l’Apartheid.

activist

 

*Article publicat originariament a La Directa. © Foto: Pau Fabregat