Defensar a qui defensa, plataforma contra la criminalització dels moviments socials

NOVACT participa de la plataforma Defensar a qui Defensa. La formació, interacció i acció entre activistes, periodistes i juristes és prioritària per als objectius de la Coalició.

Donar suport a la tasca de les defensores de drets humans a l’hora de documentar abusos mitjançant una base de dades col·laborativa i estatal; millorar el tractament informatiu i donar força al dret a la informació per tal que la feina periodística en contextos de protesta pugui incidir en la societat política i socialment; controlar i perseguir casos de violacions de drets humans durant les manifestacions, les situacions de custòdia policial i les detencions arbitràries. Aquests són alguns dels principals objectius de Defensar a qui Defensa, una plataforma formada per persones defensores de drets humans, periodistes, expertes legals, instituts universitaris i organitzacions del tercer sector d’Andalusia, Catalunya, Madrid i el Pais Basc. En formen part, entre d’altres, el diari Diagonal, l’editorial Icaria, Ecologistas en Acción, l’Associació Pro Derechos Humanos de Andalucía (APDHA), la Fundació Solidaritat UB i NOVACT – Institut Internacional per a l’Acció Noviolenta.

En el context actual de criminalització i repressió de la protesta social, a través de Projectes de Llei com el de Seguretat Ciutadana, i tenint en compte l’augment dels abusos per part del cossos i forces de seguretat pública, la plataforma sorgeix com una necessitat d’acció i resposta. El treball conjunt s’està centrant ara en la creació d’un sistema d’alerta i resposta primerenca per recollir i sistematitzar violacions de drets humans en contextos de protesta per investigar i denunciar social, política i jurídicament l’augment de la repressió.

Formació conjunta

Els passats 24 i 25 d’octubre a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona es va realitzar una formació amb aquelles persones que han mostrat interés en formar part de la coalició i formar-se com a defensores. La formació va constar d’un mòdul general amb la participació de tots els assistents, on es parlà de drets humans, llibertat de reunió pacífica, d’associació i d’expressió, i de 3 mòduls específics dirigits a diferents col·lectius: juristes, activistes i periodistes. Com a persones formadores, hi participaren David Bondia, professor titular de dret internacional públic de la Universitat de Barcelona i Director de l’Institut de Drets Humans de Catalunya; Andrés García, advocat penalista d’Arrels i membre de la Coordinadora per la Prevenció i Denúncia de la Tortura; Jaume Asens, advocat penalista i vocal de la comissió de defensa dels drets de les persones del Col·legi d’Advocats de Barcelona i Montse Santolino, responsable de comunicació de Lafede.cat i especialista en comunicació pel canvi social.

Ara la formació es torna a relitzar a Càdis, de la mà de l’APDHA, els dies 14 i 15 de novembre. Aquí pots consultar el díptic.

Aquesta plataforma rep suport econòmic del Programa de Ciutadania Activa a través de la EEAGrants.