La Lliga Tunisiana de Drets Humans (LTDH), amb d’altres tres organitzacions de Tunísia, ha rebut el Nobel de la Pau 2015. La LTDH és soci, juntament amb NOVACT, del projecte “KHOTWA, enfortiment del paper de les organitzacions de la societat civil que treballen en la defensa i promoció dels drets humans en el procés d’integració regional en el Maghreb“, finançat per la Unió Europea, l’àrea d’intervenció és Mauritània, el Marroc, Tunísia i Algèria.
El passat divendres 9 d’octubre el Comitè Noruec del Nobel ha guardonat al Quartet del Diàleg tunisià, per “la seva decisiva contribució a la construcció d’una democràcia plural després de la crisi política de 2011 coneguda com la Revolució dels Gessamins” i per l’organització de un “diàleg nacional entre els islamistes i la seva oponents”. Aquest premi s’adreça sobretot a la societat civil de Tunísia, “únic país protagonista de les revoltes àrabs que ha estat capaç de portar la seva transició democràtica a bon port”, va dir el jurat del Nobel.
El Quartet, que es va formar a l’estiu 2013 en un moment en què el procés de democratització estava en perill a causa dels assassinats polítics, està compost per quatre organitzacions de la societat civil tunisiana: el Sindicat General dels Treballadors de Tunísia; la Confederació de la Indústria, Comerç i Artesania Tunisiana; la Lliga Tunisiana de Drets Humans, i l’Ordre Tunisiana d’Advocats.
En l’article del diari digital Huffington Post es parla de Tunísia com un exemple i una esperança. El Quartet va llançar “un procés polític alternatiu i pacífic just quan el país estava a la vora de la guerra civil”, va dir el comitè. També va destacar que el premi és atorgat al grup en el seu conjunt i no a les quatre organitzacions individuals, per subratllar el valor col·lectiu d’aquest mateix.
L’article publicat a El País afirma que:
Per Tunísia aquest premi té un valor molt alt considerant que la seva fràgil democràcia s’ha hagut d’enfrontar ja a desafiaments i amenaces com la del terror islamista que ja ha actuat mortalment en el seu territori contra la indústria del turisme i la presència d’occidentals. Però això no ha de ser un punt d’arribada per a ells sinó un suport a una societat que fa gairebé sis anys va iniciar el camí cap a la democràcia ia la qual no cal abandonar en les seves aspiracions.
© Foto de portada: http://www.lucidez.pe/