Un altre Iraq és possible

NOVACT, membre de la Iniciativa de Solidaritat amb la Societat Civil Iraquiana (ICSSI), va participar en el taller de coordinació estratègica entre aquesta incitativa i el Fòrum Social Iraquià (ISF) els passats 10 a 14 de febrer en una trobada que va tenir lloc a Istanbul. Al llarg de cinc dies un grup de la societat civil d’Iraq, Itàlia, Holanda, Noruega, Estats Units, Síria, Turquia i Catalunya va debatre sobre la situació actual del país mesopotàmic, va analitzar els punts forts i dèbils del ISF i de l’ICSSI i va dibuixar un pla d’actuació per 2016-2018.

La ciutat turca va ser l’escollida per tal de facilitar la participació iraquiana a la trobada tot i que el govern d’Ankara va modificar el procediment de visats per a ciutadans de l ‘Iraq just el dia abans sense comunicació prèvia. Una desena de participants es van trobar a l’aeroport de Bagdad sense poder volar i havent de tramitar un visat previ a l’ambaixada turca. Durant unes hores hi va haver el risc d’haver d’anul·lar la trobada quant la resta de participants ja es trobava a la ciutat del Bòsfor. Tanmateix, la majora dels activistes iraquians van moure cel i terra per aconseguir els visats i van arribar tan sols un dia més tard.

Mentre esperàvem l’arribada de la totalitat de participants vam poder conèixer la feina de l’organització turca que ens acollia, Helsinki Citizens Assembly, capbussar-nos en els detalls de la última gran victòria dels sindicats iraquians que després de deu anys de lluita han aconseguit que el govern aprovés una codi laboral alineat amb els drets dels treballadors i treballadores així com debatre sobre el rol i l’oportunitat de treballar amb l’esport com a eina de reconciliació i de construcció de pau i analitzar les fortaleses i debilitats del ICSSI. A més, vam tenir l’oportunitat de sentir l’experiència de Dilibrin Khalil, refugiat a Turquia i activista del Sindicat d’estudiants kurds de Síria i Alemanya (UKSSD).

El primer dia, ja amb la resta d’iraquians a Istanbul, els companys del ISF van presentar les activitats realitzades l’any 2015 analitzant els problemes i reptes que tenien amb posterior debats específics sobre la importància de la construcció de pau i la mobilització de dones i joves. Després d’una breu presentació de les campanyes del ICSSI i un recordatori de principis claus per a tenir èxit en les nostres campanyes (claredat, credibilitat, rellevància, marc temporal o compromís) el grup es va dividir per treballar més en detall les campanyes de “Salvem el Tigris” i “Esports contra la violència”.

La jornada següent va començar amb un anàlisi sobre la situació iraquiana actual repassant reptes tan importants com la corrupció de la policia i les autoritats, la crisi econòmica, la privatització de sectors claus com l’educació o la presència de Daesh (també conegut com a ISIS), a oportunitats com el moviment de protesta que en els últims vuit mesos s’ha fet més fort. En aquest context, el rol de l’ISF és important per tal d’intentar reconstruir una identitat civil nacional inclusiva des d’una perspectiva de construcció de pau que permeti la reconciliació.

Un cop analitzat el context i els punts forts i dèbils del Fòrum Social Iraquià, el grup va dibuixar una visió per l’Iraq i intentar detallar objectius i activitats per tal d’apropar-s’hi. La teoria del canvi va ser la metodologia escollida i el resultat va ser l’establiment de quatre grans objectius: un d’intern per l’ISF (per tal d’enfortir la seva base i ampliar la seva presència), un segon vinculat a la pau social iraquiana i a una ciutadania sense discriminacions, un tercer relacionat amb el sistema econòmic (sobretot vinculat als drets laborals) i un últim que fa referència a la protecció mediambiental i del patrimoni.

Els últims esforços van anar dirigits a marcar un cronograma amb activitats concretes per 2016-2018. L’eslògan “Un altre Iraq és possible” va marcar el conjunt de les jornades (a banda d’acompanyar-nos físicament a través de les polseres que els companys de l’ISF van oferir als participants). L’avaluació del taller va fer èmfasi en la lluita continuada que ja es porta a terme però que cal mantenir i l’esperança i energia que la nova generació iraquiana, els joves del Fòrum Social Iraquià, van transmetre al conjunt dels participants.

DSC_0438