El secretisme que es dona en les relacions comercials amb empreses armamentístiques o del sector militar amaga, en moltes ocasions, una contribució indirecta a la perpetuació de vulneracions de drets humans. A través de la importació i exportació d’armes i materials policials, la cooperació empresarial, la seguretat privada i els acords en el terreny militar es poden estar amençant drets fonamental i llibertats condemnades per la legalitat internacional.
L’Observatori de Drets Humans i Empreses d’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica (ODHE) revisarà, per tant, aquestes pràctiques i relacions comercials de les empreses i les institucions. S’analitzarà en quina mesura les pràctiques comercials contribueixen a les situacions d’inestabilitat i de vulneracions i es treballarà amb les institucions, sobretot catalanes, perquè apliquin la legislació nacional i internacional per assegurar un major control i transparència.
En una primera fase, l’ODHE, es centrarà en les relacions entre empreses israelianes i Catalunya, sobretot tenint en compte com les pràctiques de les empreses d’armament, seguretat i material de doble ús contribueixen a la vulneració dels drets humans de la població palestina.
Les investigacions Espanya-Israel Relacions en matèria militar, armamentística i de seguretat. Balanç i tendències (2009); Defensa, Seguretat i Ocupació com a negoci – Relacions comercials militar, armamentístiques i de seguretat (2014) i La Privatització de la Seguretat en els Territoris Ocupats Palestins (2015) aporten dades definitives sobre com els materials amb els que comercialitzen aquestes empreses han estat provats en situacions reals contra la població palestina a Territori Palestí Ocupat (TPO) i com l’auge de la privatització de la seguretat amenaça a l’Estat de Dret, els drets fonamentals i les llibertats que defineixen la democràcia.
Hi ha mecanismes legals per regular i donar transparència a les relacions comercials de les empreses catalanes a l’exterior i defensar els drets humans de la població palestina com ara la llei d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya. Que a més està en consonància amb la decisió de la 26a sessió del Consell de Drets Humans de Nacions Unides d’elaborar un instrument internacional, legalment vinculant, que obligui a les grans transnacionals a protegir els drets humans.
Però, la consciència crítica de la ciutadania és la que més contribuirà a que aquest treball col·lectiu tingui una conseqüència real en les pràctiques habituals de estos sectors. Per aquesta raó, l’Observatori tindrà una vessant imprescindible de treball amb la ciutadania catalana amb cursos, tallers, accions, etc.
L’Observatori és una iniciativa de Novact – Institut Internacional per a l’Acció Noviolenta i SUDS, i està finançat pel Programa Barcelona Solidària 2015 de l’Ajuntament de Barcelona.