Jornada sobre Empreses Transnacionals i Drets Humans al Parlament de Catalunya

El divendres 3 de juny se celebra al Parlament de Catalunya la Jornada “Empreses Transnacionals i Drets Humans”. Aquesta té com a objectiu oferir un espai de reflexió i acció que permeti que Catalunya es converteixi en pionera en aquesta temàtica amb convidades de luxe com Maria Fernanda Espinosa, presidenta del Grup de Treball intergovernamental de NNUU sobre les empreses transnacionals i altres empreses amb respecte als drets humans i Melik Özden, director del Centre Europe – Tiers Monde CETIMde Suïssa, ONG amb estatus consultiu a NNUU, entre d’altres. Des de Novact, participem d’una de les taules de debat que tracta la proposta de la societat civil sobre estudis i avaluacions específiques d’empreses i vulneració de drets humans. Aquí podeu descarregar el programa complet.

Malgrat el reconeixement de la universalitat dels Drets Humans a nivell internacional, així com de la participació de la majoria dels països al Sistema Internacional dels Drets Humans, els Estats tendeixen a limitar la seva responsabilitat a l’interior de les seves fronteres, la qual cosa implica un buit en la protecció real dels Drets a nivell internacional. Aquest buit també pertoca a les empreses transnacionals (ETN). El seguiment, investigació i documentació sobre les conseqüències socials i ambientals de les operacions d’aquestes empreses en les dues últimes dècades, realitzat per organismes internacionals, centres d’estudi, organitzacions no governamentals i moviments socials, demostra la necessitat urgent de comptar amb un marc regulador vinculant per a les ETN.

Al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides es va iniciar al 2014 un procés que té precisament per objectiu l’establiment d’un instrument internacional jurídicament vinculant sobre empreses transnacionals i drets humans. Alhora, responent a la mobilització i la pressió de la societat civil, el Parlament i el Govern de Catalunya han expressat en els dos últims anys la voluntat que els actors catalans que operen més enllà de les nostres fronteres respectin els Drets Humans.

És per això que comptarem amb la participació de persones expertes de NNUU i entitats internacionals sobre els avenços en aquest sentit. Es presentaran també les conclusions i recomanacions de la delegació catalana que va visitar Buenaventura, Colòmbia, lloc on opera una empresa catalana acusada de greus impactes socials i ambientals. I es realitzarà una innovadora proposta per part de la societat civil adreçada al Parlament i al Govern sobre la responsabilitat exterior de les empreses catalanes en matèria de Drets Humans.

L’entrada és lliure prèvia inscripció en aquest formulari.

jornada_1_3