El Parlament es reunirà amb parlamentàries marroquines compromeses amb els drets de les dones

Fa poques setmanes que el Parlament del Marroc va aprovar dos projectes de lleis que han estat catalogades per una bona part de la ciutadania com a lleis que atempten contra els drets humans de les dones: la Llei contra la Violència cap a les Dones i la Llei del Treball Domèstic.

Naima Ben Yahia i Fatima Gouiama, parlamentàries marroquines, feministes i compromeses amb la defensa dels drets de les dones al seu país, estaran a Barcelona del 30 de Maig al 3 de Juny per exposar el seu punt de vista sobre aquesta qüestió.

És la primera vegada que dues parlamentàries visiten Barcelona des que aquests projectes de llei fossin aprovats. Igualment, serà segurament la darrera visita de representants del Parlament del Marroc a Catalunya abans la celebració de les eleccions legislatives del proper mes d’octubre, les segones des de l’aprovació de l’actual Constitució. El resultat d’aquestes eleccions tindrà un impacte notable en els drets humans de les dones.

Durant la seva estada tenen previst reunir-se amb parlamentàries de la Comissió d’Igualtat del Parlament de Catalunya per avaluar l’impacte que aquestes lleis estan tenint a la societat marroquina, intercanviar bones pràctiques sobre participació política de les dones, valorar conjuntament les polítiques d’igualtat d’ambdós països i cercar vies de cooperació entre les dues institucions.

Naima i Fatima també aprofitaran la seva estada a Barcelona per a desenvolupar una intensa agenda política que inclou reunions amb la Tinença de Drets Socials i la Comissionada d’Immigació, Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència catalana de Cooperació al Desenvolupament, diversos Ajuntaments de la província, entitats socials i mitjans de comunicació.

L’aprovació d’aquestes dues propostes de lleis ha estat polèmica. Sobre la Llei contra la Violència cap a les dones les organitzacions socials marroquines qüestionen el seu enfocament. Segons el seu punt de vista, la llei redueix la violència a l’àmbit domèstic i no l’aborda com un problema de seguretat ciutadana i defensa dels drets humans. Sobre la segona, Llei del Treball Domèstic, un ampli sector de la societat marroquina l’ha catalogada de la “nova esclavitud” perquè permet a joves de 16 anys treballar al servei domèstic legalment. En aquest sentit, Naima Ben Yahia va declarar recentment al diari l’Opinion, que “ la causa de les dones al Marroc es troba actualment en punt mort per manca de voluntat política”.

Segons l’índex Gender Gap 2015, Marroc ocupa el lloc 139 de 145, xifres que el converteixen en un dels països amb més desigualtats de gènere de tot el Maghreb. Un dels grans problemes del Marroc és el desigual accés a l’educació i la baixa participació política de les dones. L’analfabetisme encara és alarmant, amb un 38% de persones analfabetes majors de 15 anys. Aquesta dada encara és més alta si parlem de les dones rurals del país. A més, la participació política de les dones és casi invisible: només un 10% ocupen càrrecs polítics.

La visita forma part de les accions previstes pel projecte “VENUS – Reforçant la participació política de la dona en la política i l’educació al Marroc”, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament – ACCD- i que gestionen de forma conjunta NOVACT i SUDS.