Entre el 24 i el 28 d’octubre tindrà lloc a Ginebra la Segona sessió del Grup de Treball Intergovernamental de Composició Oberta del Consell de Drets Humans (OEIGWG), el mandat consisteix a establir un Tractat Vinculant sobre les empreses transnacionals i els drets humans. Des de l’Observatori de Drets Humans i Empreses participarem i retransmetrem les jornades des de les nostres xarxes socials.
Delegats i delegades de moviments socials i xarxes de tot el planeta participaran en la Setmana de Mobilització dels Pobles en coordinació amb l’Aliança per al Tractat, la Campanya Global per Reivindicar la Sobirania dels Pobles.
Hi haurà activitats al Palau de les Nacions, incloent esdeveniments paral·lels i conferències de premsa, a més de seguir de prop les negociacions i la pressió sobre els Estats membres per garantir que s’escoltin les veus de les comunitats impactades.
A més, fora de les activitats més formals, s’ocuparà la Plaça de les Nacions Unides (Place des Nations), al davant del Palau de les Nacions, en coordinació amb els moviments socials i les organitzacions suïsses.
PER QUÈ UNA SETMANA DE MOBILITZACIÓ DELS POBLES?
Per la necessitat de desmuntar l’arquitectura de la impunitat de les transnacionals i la seva asimetria de poder amb els Estats i els Pobles.
Perquè gràcies a la complicitat dels Estats interessats en “atreure inversions”, les empreses transnacionals es protegeixen a través d’acords de lliure comerç i de protecció de les inversions, amb els seus corresponents mecanismes sancionadors. Aquests últims se situen en una lògica en la qual l’arbitratge pugna per substituir la força a la justícia. Institucions com el Centre Internacional d’Arranjament de Diferències Relatives a Inversions (CIADI) constitueixen clars exemples d’aquesta privatització de la justícia, així com altres mecanismes com el ISDS.
D’altra banda, les violacions dels drets humans i dels drets dels pobles i de la natura per part de les transnacionals són sistemàtiques. No obstant això, no existeix a nivell internacional un instrument vinculant que els obligui a respectar els drets humans.
Al juny de 2014, el Consell de Drets Humans va adoptar la resolució 26/9 per a l’elaboració d’un instrument internacional legalment vinculant per a les empreses transnacionals en matèria de drets humans. Va ser un esdeveniment històric després de dècades de discussions i d’intents fallits dins de les Nacions Unides. Un instrument legalment vinculant és essencial per posar fi a la impunitat de les ETN i qüestionar el seu poder sistèmic que ha causat desastres en la vida diària de les comunitats afectades.
El 2015 la Campanya Global va estar present durant la Primera Sessió del OEIGWG, i va realitzar diferents activitats per pressionar els governs de manera que avanci el procés cap al Tractat Vinculant.
Aquest any, retornem a Ginebra, amb propostes concretes.
Més informació: odhe@suds.cat