Agenda: Conferència internacional: La impunitat corporativa en contextos d’ocupació i conflicte

 

Com s’articula, impactes i estratègies per a confrontar els abusos de les transnacionals al Mediterrani. Conferència internacional:

 
En territoris on el conflicte i la guerra han afeblit als Estats, la presència de les empreses transnacionals està relacionada amb el saqueig dels recursos naturals i una llarga llista de vulneracions de Drets Humans com: la privatització de l’aigua, la despulla de terres, els desallotjaments, demolicions de cases, detencions, la restricció a la llibertat de moviment o les execucions extrajudicials.

Per a garantir aquestes inversions extractivistas, les transnacionals necessiten aliar-se amb empreses militars i de seguretat privada que els permeti desenvolupar les seves activitats d’explotació i transport de matèries primeres. L’activitat d’aquestes organitzacions escapa a qualsevol forma de control gràcies a la seva versatilitat legal i a les complexes estructures organitzatives creades per a evadir lleis i regulacions nacionals i internacionals.

Aquesta activitat es desenvolupa a més amb la complicitat dels Estats ocupants, les institucions financeres internacionals, les organitzacions multilaterals, els tribunals d’arbitratge i altres mecanismes que conformen l’arquitectura legal i política que els permet actuar amb impunitat.

Per a desenvolupar, des de diferents enfocaments, un procés de coneixement i anàlisi crítica d’aquistes situacions, es durà a terme la conferència ‘La impunitat corporativa en contextos d’ocupació i conflicte’.

Durant el seminari experts internacionals compartiran casos de projectes extractivistas desenvolupats en països sota ocupació (Palestina, Sàhara Occidental) o en conflicte (Síria, Líbia), així com les estratègies legals, institucionals i de la societat civil per a confrontar aquests abusos de les transnacionals al Mediterrani.

T’esperem!
 
PROGRAMA:

09.30h Registre
09.45h Obertura

10.00h PANELL I: L’impacte de les corporacions multinacionals en contextos d’ocupació

  • Empreses i impunitat a Palestina. Susan power, de Al-Haq.
  • Privatització de la seguretat i el seu impacte de gènere a Jerusalem Est. Felip Daza, del Observatoris ODHE i Shock Monitor.
  • Companyies operant al Sàhara Occidental. Lahcen Dalil, de AMRPEN.
  • Els tentacles de l’ocupació: la indústria de la pesca al Sàhara Occidental. Mahfoud M. Lamin, del Observatoris ODHE i Shock Monitor.

Moderador/a: Silvia Abadia, de ACAPS-Sahara Dempeus.

11.30h Pausa – Cafè

12.00h PANELL II: Aspectes estructurals que contribueixen a la impunitat corporativa

  • La seguretat cibernètica i les infraestructures crítiques. Mika Zacks, de Who Profits.
  • El negoci de les armes i la seguretat nacional. Jordi Calvo, del Centre Delàs.
  • Rutes (in)segures: El cas de la migració de l’Àfrica subsahariana a Europa. Ricardo García Vilanova, Periodista independent.
  • Captura Corporativa dels Estats a la Unió Europea. Vicky Cann, de Corporate Europe Watch (ONLINE).

Moderador/a: Lina González, Novact, Institut Internacional per a l’acció Noviolenta

13.30 – 15.00h Dinar

15.00h PANELL III: Estratègies de Recerca d’Observatoris internacionals

  • Campanya Popular contra el sector bancari involucrat en el comerç d’armes. Ryvka Barnard, de War and Want.
  • Investigant les corporacions mutinacionals. Lydia de Leeuw, SOMO.
  • Greenwashing (“rentat verd”): el sector de les renovables al Sàhara Occidental. Davide Contini, del Western Sahara Resource Watch.

Moderador/a: Quique Sánchez, Centre Delàs.

16.15h Pausa – Cafè

16.45h PANELL IV: Estratègies legals

  • Estratègies legals per fer front a la impunitat empresarial al Sàhara Occidental. Gilles Devers, advocat del Front Polisario
  • Litigi estratègic efectiu. Marco Aparicio, del Observatori DESC.
  • Reflexions sobre el litigi estratègic per desafiar les economies il·lícites als territoris ocupats de Palestina i el Sàhara Occidental. Valentina Azarova, Global Legal Action Network – GLAN.
  • Les lliçons apreses dels casos presentats a l’exterior contra les empreses còmplices de violacions dels drets humans a Palestina. Roi Batchmuski, advocat pels Drets Humans.

Moderador/a: Lema Nazeeh, Advocada i activista Palestina.

18.30h PANELL V: Estratègies Institucionals

  • Carla Canal. Responsable de Coherència de Polítiques Públiques de la Direcció de Justícia Global i cooperació internacional de l’Ajuntament de Barcelona.
  • Carme Gual. Directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
  • Susana Segovia. Diputada al Parlament de Catalunya per el Grup de Catalunya en Comú Podem. Membre de l’Intergrup de Treball per Palestina i el Sàhara Occidental.

Moderador/a: Miguel Castro, coordinador de incidència per l’ODHE, SUDS.

19.30h Fi de la conferència