COMUNICAT: Suport als moviments de protesta a Tunísia i petició d’alliberament dels manifestants

Març 2021

NOVACT, l’Institut Internacional per a l’Acció Noviolenta, denuncia la resposta de les forces de seguretat a les protestes i la violació de drets per part de la policia a Tunísia. Reafirmem que el respecte dels drets humans és una condició necessària per a la prevenció de l’extremisme violent.

En les últimes setmanes han sorgit moviments de protesta en diferents regions de la República Tunisiana, especialment en els barris i zones que més pateixen la marginació i l’exclusió i que viuen diàriament tota mena de violència estructural, social i econòmica.

Aquestes manifestacions, en les quals van participar principalment joves, sovint menors d’edat, demanaven al govern tunisià que millorés les condicions de vida, que adoptés una veritable política de lluita contra la pobresa i que prengués mesures concretes per a garantir l’accés al treball. Exigeixen que es respecti la Constitució i, en particular, el dret a una vida digna (article 21 de la Constitució). Davant aquesta desesperació, molts han optat per abandonar el país, però els que s’han quedat demanen ara que se’ls escolti: “Treball, llibertat, dignitat social”.

A aquestes manifestacions, el poder ha respost per la via violenta: les nostres sòcies a Tunísia han identificat més de 2.000 detencions, la majoria d’elles de menors d’edat: detencions arbitràries, a vegades en domicilis particulars, sense ordres de detenció; ús abusiu i desproporcionat de la força (manifestants colpejats i arrossegats per terra, cops amb porres, gasos lacrimògens, insults); decisions arbitràries de dispersar manifestacions; detencions selectives i assetjament als defensors dels drets humans (com Hamza Nasri Jeridi o Badr Baabou, de l’associació DAMJ); maltractaments i falta de respecte als drets fonamentals en cas de detenció (llei 5-2016); judicis ràpids (100 persones jutjades en 4 hores en Ben Arous), sense advocats, sense assistència mèdica, encara havent-hi ferits…

El nombre de detencions abusives i la violència utilitzada per la policia per a dispersar aquestes manifestacions il·lustren clarament la voluntat política de restringir l’ús de l’espai públic i l’expressió legítima del descontentament de la població.

El govern tunisià ha de garantir el respecte a la seva Constitució assegurant que es respecti el dret de manifestació i reunió dels ciutadans i els seus drets fonamentals en cas de detenció.

A Tunísia, com en altres llocs, l’establiment d’estats d’emergència sanitària o de seguretat ha permès reiterades violacions de drets fonamentals, sota el pretext d’una amenaça a l’ordre públic. Les llibertats polítiques no són un luxe en un Estat democràtic: són una necessitat. No es pot construir ni preservar una societat democràtica si no es garanteix, promou i respecta la llibertat de reunió i la llibertat d’associació.

El context sanitari no ha de justificar les pràctiques il·legals i lliberticides dels governs. Per contra, com a amplificador de les desigualtats i de les disfuncions estructurals, ha de ser l’ocasió de repensar el sistema de protecció social per a permetre el millor suport possible a les persones amb dificultats, i en particular als i les joves.

El malestar social i econòmic exigeix respostes socials i econòmiques.

Davant aquesta situació, NOVACT, reafirma el seu suport i:

DENÚNCIA la resposta securitària, repressiva i violenta escollida pel govern tunisià

FA UNA CRIDA al govern tunisià perquè assumeixi la responsabilitat de defensar la Constitució de 2014 i de fer complir totes les lleis que garanteixen la protecció dels drets humans fonamentals

EXIGEIX l’immediat alliberament de tots els manifestants pacífics, activistes i defensors dels drets humans que han estat detinguts arbitràriament

EXIGEIX la posada en llibertat provisional de les persones que puguin ser objecte d’un procés judicial (fins que existeixin proves clares d’infraccions previstes per la llei)

DEMANA que es compleixi la Llei 5-2016 que garanteix els drets fonamentals en cas de detenció: el dret a la presència d’un advocat, el dret a un examen mèdic, l’obligació d’informar la família i les normes generals relatives a la custòdia policial. Les associacions de drets humans han observat nombroses deficiències.

FA UNA CRIDA al govern tunisià perquè assumeixi la responsabilitat de proposar una resposta pacífica i constructiva a aquestes protestes, obrint el diàleg i proposant mesures concretes de protecció social.

NOVACT continuarà defensant, en tot el Mediterrani, el respecte dels drets humans com a condició necessària per a prevenir l’extremisme violent. NOVACT continuarà defensant la idea que el tractament de seguretat de les protestes és inacceptable i no pot ser la solució. NOVACT i els seus socis continuaran fent costat a les organitzacions i activistes tunisians que han optat per la lluita civil noviolenta i les estratègies de defensa com a eines per a la transformació social de les societats.

No deixarem de sumar-nos a totes les manifestacions, a totes les accions nacionals i internacionals que reivindiquin la solidaritat amb les organitzacions de drets humans, per a garantir una pau justa, sense repressió ni violència, allà on sigui necessari.

Foto: Regional Press