Una assemblea no violenta i pacífica no justifica el càstig col·lectiu – Grups de drets humans condemnen la violència letal contra les persones manifestants i els actes terroristes de la Germandat Musulmana.
Les organitzacions de drets sotasignants condemnen l’ús excessiu de la força perpetrat ahir per les autoritats de seguretat a dispersar la asseguda a favor dels Germans Musulmans (GM) i els seus partidaris a la plaça Ràbia al-Adawiya en la governació del Caire i en la plaça Nahda a Gizeh. L’acció va causar centenars de morts i milers de ferits greus, així com dotzenes de cossos cremats en circumstàncies encara no explicades. Creiem que l’aparell de seguretat podria haver evitat aquesta tragèdia humana si s’hagués complert amb les normes i estàndards internacionals per a la dispersió de les assemblees. D’altra banda, en les últimes setmanes, les autoritats de seguretat no han pogut complir el seu deure d’adoptar les mesures legals necessàries per protegir la seguretat pública i els ciutadans/es, especialment els residents i transeünts en les citades dues zones, que al seu torn van permetre armes, municions, i bastions d’entrada a les assemblees i que va conduir a la mort, la tortura i a agressions físiques als periodistes allí presents.
Que alguns dels participants en l’assemblea i els seus dirigents cometessin actes delictius, estiguessin en possessió d’armes, i es dediquessin a la violència no dóna a les autoritats de seguretat la llicència d’imposar càstigs col·lectius i l’ús d’una força excessiva en dispersar l’assemblea, d’acord a les normes internacionals relatives al dret de reunió pacífica. D’altra banda, els líders en la presa de decisions, en l’elecció d’utilitzar la força excessiva, no van mostrar la deguda consideració a la contenció de la violència com a represàlia cap als GM i els seus partidaris, encara que els atacs contra els egipcis coptes i la incitació pública al terrorisme va començar fa diverses setmanes. Això planteja preocupacions addicionals sobre la competència de política i de seguretat dels líders de la presa de decisions en aquest moment crític, sobretot en relació amb les conseqüències per als drets humans. De fet, les polítiques i les pràctiques dutes a terme per les autoritats enfront de les dues assemblees, sumades a la destitució del president Morsi el 3 de juliol i la protesta d’ahir, representen un complet fracàs aplicant l’estat de dret i el respecte als drets dels ciutadans/es, el dret a la vida i la seguretat, a més de la incapacitat de comprendre les repercussions polítiques de la mala administració de la crisi en les últimes sis setmanes. Com a resultat, s’ha donat el major nombre de persones mortes en una assemblea política des del 28 de gener de 2011 i mentre, les vides de les persones estan en risc en els propers mesos i anys a causa d’un possible augment dels actes terroristes.
En resposta a la presa de les assemblees, els membres i simpatitzants del GM terroritzaren als ciutadans/es de la capital i altres províncies i van intentar assaltar diverses instal·lacions governamentals i comissaries de policia, matant a alguns oficials. També van atacar esglésies a l’Alt Egipte i el Sinaí, destruint i incendiant diversos d’ells, i van amenaçar als ciutadans cristians amb més violència física en diverses ciutats. Encara que les organitzacions sotasignants prèviament van advertir la HM sobre tal conducta deplorable i van demanar que s’aturés la incitació contra els cristians, el grup no va tenir en compte aquestes peticions i no va mostrar preocupació per la vida dels ciutadans/es que diu ser legítimament facultat per governar.
L’ampliació de l’abast d’aquests actes criminals indiquen que la Germandat Musulmana ha decidit iniciar la violència política i el terrorisme, de moment, en lloc de dedicar-se a l’autocrítica i reconèixer la seva incapacitat per mantenir la confiança dels ciutadans que van votar per ell, el grup busca impulsar el país cap a una guerra civil, una possibilitat que ja va passar per les seves caps al novembre. Al desembre, els partidaris de la HM van matar als seus opositors polítics i altres torturats, mentre que líders de la Germandat van començar a fomentar la incitació sectària anti-cristiana. La incitació i amenaces contra coptes van continuar sense parar fins a les manifestacions del 30 de juny i, amb la destitució del President Morsi el 3 de juliol, es va transformar en la violència sectària, que va ser sancionada per la HM, tant pel seu silenci còmplice i la seva negativa a condemnar aquests crims, com per la contínua retòrica anti-copta escoltada als líders del grup a l’escenari de Ràbia al-Adawiya. Tot i això, l’aparell de seguretat no va prendre cap mesura per protegir la vida dels ciutadans / es cristians / es i els seus llocs de culte, i per tant, no es va assumir la responsabilitat de no posar fi a la violència.
Les organitzacions sotasignants temen que l’augment de terrorisme i l’amenaça d’una guerra civil pugui portar a les autoritats a prendre noves mesures excepcionals per protegir la vida dels ciutadans/es, i que l’Estat no adopti immediatament un pla seriós per contenir la violència i restablir el procés polític segrestat per les solucions de seguretat a la capital i, abans d’això, al Sinaí, on aquesta seguretat no ha pogut protegir fins i tot estacions de policia i instal·lacions governamentals. Aquí observem que la nova autoritat política després del 30 de juny té la necessitat d’evitar els errors dels governs anteriors que van ignorar les demandes de seguretat i la reforma política.
De nou, instem els membres i simpatitzants de la Germandat Musulmana, al cessament immediat de la violència i la incitació a la violència contra els ciutadans/es cristians/es i opositors polítics del grup, denunciem als líders GM que van incitar o han practicat la violència, demanem que acceptin el resultat de l’alçament polític del 30 de juny, insistim en un retorn a la política pacífica, ia desenvolupar el discurs religiós i polític del grup. Finalment, reiterem les nostres exigències d’una investigació independent sobre l’execució extrajudicial de ciutadans/es des del 3 de juliol i l’enjudiciament de tots els directament involucrats.
Els grups sotasignats també exigeixen una rendició de comptes per la causa de les nombroses morts d’ahir i la crema de desenes de cadàvers durant la presa de l’assemblea. Demanem més recursos per a la investigació dels líders de la HM i simpatitzants que participen a la incitació a l’odi religiós, la violència, la tortura, els assassinats i els atacs a periodistes i l’enjudiciament de tota persona que participi en aquests delictes.
Signatory organizations