Palestins i palestines que advoquen per la noviolència han “reviscut” Ein Hijleh, un poble proper a Jericó, a la Vall del Jordà, dins de l’anomenada Àrea C. Amb això, han buscat reivindicar l’origen palestí de la zona, protestant contra la seva annexió a Israel. L’acció s’ha emmarcat en la campanya Melh Al-Ard (La Sal de la Terra).
Durant prop d’una setmana, Ein Hijleh va ser repoblat per 500 palestins i palestines en el marc d’una campanya impulsada pel Comitè de Coordinació de la Lluita Popular, integrat per activistes palestins i que advoca per una resistència noviolenta a l’ocupació israeliana. La terra d’aquest antic poble palestí-cananeu pertany ara a l’Església Ortodoxa i al monestir St.Gerassimos. “El patriarcat grec ortodox de Jerusalem els va donar la seva benedicció”, segons conta la periodista d’El Periódico Ana Alba.
La Vall del Jordà és palestí, segons la llei internacional, però està en mans de 10.000 colons en 37 assentaments. “La fèrria ocupació militar que imposa Israel dificulta enormement la vida diària de la població palestina originària. Per exemple, la vall del Jordà posseeix una de les majors reserves d’aigua subterrània de la zona. L’explotació d’aquests aqüífers per part de l’Estat hebreu redueix la quantitat d’aigua de què poden disposar els residents palestins. Així, els colons reben un volum d’aigua molt més gran que la quantitat amb què els seus veïns palestins han de conformar “, explica el periodista Pau Fabregat.
El ressucitar d’Ein Hijleh es va planificar àrduament. Activistes, joves, dones,… Es van organitzar realitzant diferents activitats de rehabilitació del poble: arreglar i reconstruir les cases abandonades, reparar sostres, plantar arbres i netejar la zona, entre d’altres. A més, es va planificar tota una setmana d’activitats culturals de sensibilització sobre la situació palestina, així com visites diplomàtiques. Tot davant l’atenta mirada de l’exèrcit israelià, que no va trigar en arribar a la zona i bloquejar l’entrada d’aliments i aigua per a les persones activistes. “Fins i tot alguns punts de control es van establir a la carretera principal 90, que va des del Mar Mort fins a la localitat de Bisan, per impedir que les persones entrin al poble”, afegeix l’activista Laila S.
La presa del llogaret situada a la vora del riu Jordà va ser fortament reprimida. Durant la matinada del divendres 7 de febrer, centenars de militars de l’exèrcit israelià van entrar a la força al poblat per desallotjar les prop de 200 persones activistes que resistien en el poblat. 35 persones palestines van resultar ferides i traslladades a l’hospital de Jericó, després del desallotjament. En el moment de la batuda, forces israelianes van utilitzar bombes de so per dispersar la multitud, mentre que expulsaven a dones i nens de les cases i tendes de campanya on dormien. “Les forces israelianes han atacat els residents d’Ein Hijleh pegant-los, donant-los puntades de peu i empenyent-los a terra i al foc. Van ser traslladats després del desallotjament amb autobusos militars israelians d’ocupació, mentre eren humiliats pels soldats”, expliquen des del Comitè de Coordinació de la Lluita Popular.
La reocupación como estrategia noviolenta
“L’acció de Ein Hijleh segueix l’estratègia de Bab al Shams i Ahfad Yunis, dos campaments similars aixecats fa un any per activistes palestins a l’anomenada zona E1, una porció de terra estratègica a l’est de Jerusalem, on l’estat israelià planeja construir assentaments il · legals que dividirien Cisjordània en dues i impossibilitarien així la creació d’un estat palestí”, explica el periodista Pau Fabregat i afegeix que “igual que en els dos campaments anteriors, en aquesta ocasió l’elecció del lloc tampoc ha estat arbitrària. Ein Hijleh està situat a l’Àrea C de Cisjordània, la qual cosa significa que està sota control total civil i militar israelià”.
L’activista del comitè de lluita popular en Al-Masara, Mahmoud Zawahreh, ha apuntat que “els activistes han aconseguit reviure el poble i encara que van ser desallotjats, l’ocupació israeliana no va poder desallotjar el poble en si, al gran treball realitzat pels cors i les ments d’Ein Hijleh”. Per la seva part, des del camp de refugiats d’Aida, Monther Amira, va dir que “el desallotjament no acabarà amb el treball de les persones activistes a la Vall del Jordà” i destacà: “Seguirem amb la nostra campanya Melh Al-Ard (Sal de la Terra). la reactivació del llogaret era només el començament del nostre treball a la Vall del Jordà, anem a continuar el nostre treball i seguirem sent la sal de la terra que treballa contra les polítiques israelianes en tots els territoris palestins, especialment contra la judaïtzació i annexió del vall del Jordà “.
Actualment, al voltant de 9 activistes d’Ein Hijleh han estat desallotjats, de nou, després del seu retorn al poble el passat 12 de febrer. Els activistes de la lluita popular han tornat a comprovar com es trobava el llogaret amb la intenció de quedar-se. En aquest moment, les forces israelianes han irromput al poble i han mostrat una ordre militar que declara el poble com a zona militar tancada durant 1 mes.
*El nom de la sal de la terra s’inspira en el sermó de la muntanya en què Jesús diu als seus deixebles: «Vosaltres sou la sal de la terra», segons recull la Bíblia (Mateu 5 13-16). Molt a prop, al riu Jordà, va ser batejat Jesús.
Aquí pots trobar algunes imatges dels últims 4 diess: http://www.activestills.org/advance-search.php Aquí les diferents informacions sobre la campanya Melh Al-Ard als mitjans:
- Al-Arabyia: U.N. slams Israel destroying Jordan valley homes
- Al Jazeera: Hundreds protest against Israeli settlements
- Maan News: Activists construct second protest village in Jordan Valley
- Alternative Information Center: Salt of the Earth: Palestinians hold onto the land
- +972Mag: Palestinians establish new protest village in Jordan Valley