Quatre anys després de l’inici del Moviment 20 de febrer al Marroc, que va obrir una etapa de transformació democràtica al país, i després de l’aprovació, el 2011, d’una nova Constitució, desde NOVACT observem amb preocupació la regressió de l’Estat Marroquí en el respecte als drets humans, traduïda en una sèrie de pràctiques contra les associacions i els defensors i defensores de drets humans, fets que ens recorden la cara més dura del passat del país.
Ahir 15 de febrer de 2015, la policia marroquina i altres autoritats de Rabat van envair la seu central de l’Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH). Un total de 40 persones (entre policies vestits de paisà i representants de l’administració de Rabat) armats amb eines de ferro per trencar els panys de la seu central d’aquesta associació, van intentar accedir-hi per la força. En no aconseguir-ho, quatre d’ells van copejar Rabea Bouzidi, membre de l’administració central de l’associació, per prendre-l’hi la clau i poder accedir al local. Dos periodistes francesos de la cadena France 3 (Jean-Louis Perez i el seu càmera Pierre), que es trobaven a la seu de l’associació, van ser arrestats i els seus equips confiscats sota el pretext que contenien enregistraments realitzats a d’altres llocs.
Segons les primeres informacions, els periodistes portaven dies treballant en un documental sobre el Moviment 20 de Febrer, que dijous que ve celebra el seu quart aniversari. Els reporters havien demanat permís per gravar al Marroc al Centre Cinematogràfic Marroquí, sense rebre cap resposta administrativa. Tot i no tenir contestació oficial, van decidir iniciar el documental i, després d’una persecució contínua durant el rodatge per part de la policia marroquina i les autoritats de Rabat, finalment ahir a les 19.00 hores van ser detinguts a la seu d’Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH).
Aquest acte s’afegeix a l’escalada de repressió del dret d’associació cap al moviment de drets humans al Marroc, iniciada el mes de juliol de 2014, amb una sèrie de pràctiques autoritàries que vulneren drets i llibertats del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, que el Marroc ha signat i ratificat, tal i com s’exposa a continuació:
(1) Ingerència arbitrària en les seus de les associacions
L’entrada de la policia marroquina i altres autoritats locals a la seu de l’AMDH no és un fet aïllat al Marroc. Al desembre de 2014, el mokadem d’Agdal, Rabat, (auxiliar de les autoritats) va entrar propio motu, sense autorització administrativa, a la seu de l’Associació Marroquina de Periodisme d’Investigació (AMJI) i va increpar al seu personal sense cap autorització administrativa per a aquest efecte. Altres organitzacions com ATTAC al Marroc, com el Fòrum Marroquí de Justícia i Veritat i l’Associació Mèdica de Rehabilitació de Víctimes de Tortura també han patit incursions i registros nocturns. Encara que es desconeix la seva motivació, ja que les entrades van ser realitzades per persones no identificades, els incidents revesteixen l’aparença d’ingerències arbitràries i registres no autoritzats, i es descarta el robatori, ja que no es va apreciar en cap els casos la manca de cap objecte de valor.
(2) Limitacions a l’exercici de la llibertat d’associació
(a) Restricció injustificada d’activitats associatives
Des del passat mes de juliol, l’AMDH ha vist cancel·lades, sense motiu justificat, un total de 68 de les seves activitats arreu del Marroc per part del Ministeri d’Interior. Algunes de les accions que s’han prohibit són les següents: colònies per a joves a Salé, Ifrane i Oujda; 22 conferències de diferents seccions d’aquesta associació sobre el moviment de drets humans per a la defensa democràtica i els drets humans, formació en monitoreig de violacions de drets humans a Oujda i Tantan, cinc sit-in de protesta, sis reunions internes, dues caravanes de sensibilització, a més de diverses conferències i activitats vàries (en adjunt, arxiu sobre les activitats prohibides des del juliol).
Amnistia Internacional Marroc ha vist cancel·lades unes colònies per a joves previstes per al mes de setembre. Així mateix, a una delegació d’aquesta associació li va ser denegat l’accés al Marroc l’octubre passat.
Altres associacions a les quals se’ls han prohibit activitats són: la Lliga Marroquina de Drets Humans (LMDH), ADALA (justícia), l’Observatori Amazigh dels Drets i les Llibertats, World Water Contract Association secció Marroc, ATTAC, Freedom Now, AMJI, Al-Adl Wal Ihsan (justícia i caritat), Comitè de coordinació del moviment 20 de Febrer.
(b) Denegació a la constitució d’associacions i a la renovació dels seus òrgans interns
L’Association Droits Numériques (que treballa per a la defensa de la llibertat d’expressió i de la vida privada a Internet), l’associació Freedom Now (per a la defensa de la llibertat d’expressió) i ATTAC Marroc han vist rebutjades les seves demandes per constituir-se com a associacions, a través de pràctiques que van des de la negació a rebre els seus dossiers de regulació fins a la no resposta administrativa a la seva sol·licitud de registre. En aquesta línia, tant l’AMDH com la LMDH no han pogut renovar les juntes directives de les seves seccions locals ja que l’administració marroquina s’ha negat a rebre els seus dossiers administratius i, en altres casos, se’ls ha negat l’entrega del certificat d’acceptació del canvi de junta.
Davant aquests atemptats al dret a la privacitat i l’exercici de la llibertat d’associació de les organitzacions de drets humans al Marroc, des NOVACT reivindiquem que:
- L’Estat del Marroc compleixi amb la seva obligacions establertes en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, que va ratificar el 1979
- L’Estat del Marroc compleixi amb el dahrir 1-58-376 que regula el dret d’associació al país
I, en conseqüència, adopte les mesures necessàries per
- Permetre a les associacions de drets humans poder desenvolupar les seves activitats amb total independència, sense veure obstruïdes per l’acció aleatòria de les autoritats administratives
- Aturar les restriccions contra el moviment de drets humans d’aquest país, i especialment de l’AMDH.