Presentem nou informe sobre Empreses Militars i de Seguretat Privada a les NNUU

The Invisible Force planteja un anàlisi comparatiu a tres països: Colòmbia, l’Iraq i els Territoris Palestins Ocupats

Demà dijous, 21 de juliol, presentem el nostre nou informe The Invisible Force a la Seu Central de les Nacions Unides a Nova York. Una anàlisi comparatiu del desenvolupament de les corporacions privades en els àmbits militar i de seguretat en 3 contextos diferenciats: Colòmbia, l’Iraq i els Territoris Palestins Ocupats. Si vols, pots descarregar-l’ho aquí.

Jordi Palou-Loverdos, investigador i assessor de NOVACT, presentarà l’informe en el marc de la Conferència Internacional organitzada pel grup de treball de Nacions Unides anomenada La privatització de la guerra: Impacte en els drets humans. La jornada se centrarà especialment en l’impacte de les Empreses Militars i de Seguretat Privada (EMSP) sobre el dret d’auto-determinació dels pobles. Així mateix, NOVACT informarà de la futura presentació, a finals d’any, de l’Observatori de les EMSP i els Drets Humans, SHOCK Monitor.

Exèrcits privats. Dependència i impunitat

Les EMSP són ja un actor clau en la lluita contra el terrorisme i dins els conflictes armats contemporanis, però aquest procés de creixement no ha estat acompanyat per un augment del control i la regulació d’aquest sector. El que si que estem veient és un impacte cada vegada major en els Drets Humans de les comunitats locals on operen aquestes empreses, i la instauració d’una arquitectura de la impunitat.

Davant els nous reptes i amenaces globals, els Estats continuen apostant per solucions bèl·liques, a través de l’augment de la despesa militar i la subcontractació de serveis militars i de seguretat a empreses transnacionals. Aquest fenomen està donant lloc a un procés de privatització de la guerra i la seguretat, d’on emergeixen amb força autèntics exèrcits privats corporatius que es regeixen per interessos econòmics, defensant únicament els interessos dels seus clients. Els governs són cada cop més dependents d’aquestes empreses, i és preocupant,a més, la impunitat de què gaudeixen en zones de conflicte armat i ocupació, i les connexions entre els diferents actors armats d’aquests països.

NOVACT, amb l’objectiu de proposar alternatives noviolentes als conflictes armats del segle XXI, reforça i amplia el seu treball per detenir el procés de privatització de la guerra i la seguretat, a través de l’anàlisi de l’ús de les EMSP i el seu impacte en els drets. Per això, aquest últim informe també planteja recomanacions claus per a Governs, Organismes internacionals i societat civil amb la finalitat de regular de forma efectiva aquest tipus d’empreses.”

Invisible_force_targeton

Aquí podeu llegir la crònica de l’acte a les Nacions Unides realitzada per Jordi Palou i Felip Daza.