El passat 21 de juliol, el Grup de Treball de Nacions Unides sobre l’ús de Mercenaris va organitzar una conferència a la seu central de Nacions Unides a Nova York per discutir el procés de privatització de la guerra i l’impacte dels drets humans de les Empreses militars i de Seguretat Privada (EMSP), especialment a l’drets dels pobles a l’autodeterminació.
En l’acte van participar 17 representants dels Estats (EUA, Canadà, Equador, República Centroafricana, Nepal, Xile, Polònia, Àustria, Emirats Àrabs, Unió Eurpea, Brasil, Liechtenstain, Kazakhstan, Estònia, Filipines, Afganistan, Ucraïna), experts d’Universitats i organitzacions de la societat civil internacional. NOVACT, va ser una de les organitzacions convidades com a experta en la matèria i panelista.
Jordi Palou-Loverdos, expert assessor de NOVACT, represento l’organització analitzant els aspectes de rendició de comptes de les EMSP i el remei per a les víctimes de violacions de drets humans comeses per aquestes empreses transnacionals. Així mateix, es va aprofitar l’ocasió per presentar l’última investigació de NOVACT “The Invisible Force” una anàlisi comparativa de l’ús i impacte de les EMSP en els contextos de Colòmbia, l’Iraq i els Territoris Ocupats Palestins.
Les diferents intervencions van plantejar reptes claus del fenomen de la privatització de la guerra. En primer lloc, l’expansió de la indústria de les EMSP. L’expert Oladiran Bell, de l’organització Good Governance de Nigèria, afirma que actualment operen al seu país 3.000 EMSP. En aquest sentit, l’experta legal de l’organització Center for Constitutional Rights, Katherin Gallagher, afirmo que durant el període de govern d’Obama, els contractistes privats han superat de llarg la presència militar dels Estats Units en molts contextos.
En segon lloc, l’impacte negatiu de les EMSP en els drets humans. L’expert Bell explico que les EMSP són contractades per multinacionals per controlar els recursos naturals de Nigèria el que suposa una amenaça als drets econòmics, socials i culturals dels nigerians i nigerianes, un aspecte fonamental per al dret d’auto-determinació dels pobles . Jordi Palou, va explicar que entre els més de 100 casos de violacions de drets humans analitzats per NOVACT, es distingeixen abusos relacionats amb tortures, trets indiscriminats a civils, complicitat en contextos d’ocupació com a Palestina; espoli de recursos naturals, transferència de població ocupant, confiscació de terres, entre d’altres.
En tercer lloc, les dificultats per al monitoratge de les activitats de les EMSP. Alguns participants van plantejar les dificultats per documentar casos de violacions de drets humans comeses per les EMSP. En aquest sentit, NOVACT anunciar el futur llançament de l’Observatori sobre Drets Humans i Empreses Militars i de Seguretat Privada: Xoc Monitor. Sol·licitant suport del Grup de Treball i de la comunitat internacional per poder estendre-ho a nivell mundial.
En quart lloc, els grans desafiaments per a la litigació d’abusos de drets humans comesos per les EMSP. L’experta Gallagher va esmentar que els casos de tortura a Abu Ghraib per EMSPs mostren els problemes per enjudiciar-inclusos en contextos d’aplicació de les Convencions de Ginebra. Oladiran Bell, així mateix, esmento l’arquitectura de la impunitat amb la qual operen les empreses transnacionals militars i de seguretat.
Per tant, molts participants van concloure que existien grans buits legals a nivell nacional i internacional per exigir responsabilitat a les empreses, individus i als Estats pels crims comesos per les EMSP. Tot i les evidències mostrades per les ponències, els representants dels Estats Units van assegurar que ja existeixen mecanismes legals efectius i complementaris com el Document de Montreux i el Codi de Conducta Internacional. El representant del Grup de Treball de Nacions Unides sobre l’ús de mercenaris, Gabor Roma, afirmo que cada vegada es fa més evident la necessitat de creació d’un Tractat Internacional per regular de forma efectiva el sector de les EMSP.